Mitä sisustussuunnitelma sisältää?

 

Sisustussuunnitelman sisältö herättää usein kysymyksiä ja päätin avata tähän ensimmäiseen blogipostaukseeni hieman sitä, että mitä sisustussuunnitelma sisältää ja millaisia dokumentteja asiakas omaa projektiaan ajatellen saa käyttöönsä. Kaikki tässä postauksessa käytetyt kuvat on poimittu omista suunnitelmistani ja aidoista asiakaskohteista.

Maksuton tarjouskäynti

Teen asiakaskohteisiin lähes poikkeuksetta maksuttoman tarjouskäynnin, jonka perusteella teen asiakkaalle tarjouksen sisustussuunnitelmasta. Tarjoukseen erittelen tarkasti suunnittelun eri osa-alueet ja suunnittelun rajapinnat. Suunnittelu voi sisältää ainoastaan pintamateriaaleja, tekstiilejä tai vaikka vain muutaman kalusteen suunnittelu, joten suunnittelun hinnat vaihtelevat aina muutamista satasista tuhansiin euroihin.

3D luonnos huoneiston pintamateriaalisuunnittelusta sekä kalustesijoittelusta.

3D luonnos huoneiston pintamateriaalisuunnittelusta sekä kalustesijoittelusta.

3D luonnos omakotitalon pintamateriaali-/kalustessuunnittelusta.

3D luonnos omakotitalon pintamateriaali-/kalustessuunnittelusta.

3D luonnos

Teen jokaisesta kohteesta 3D luonnokset, jotta värimaailma, tilajärjestys ja sen mahdolliset muutokset on helposti hahmoteltavissa. Luonnosta on halutessaan helppo työstää ja viimeistellä lisäämällä siihen suunnitellut valaistukset ja tällöin luonnos on lähempänä virtuaalitodellisuutta kuin luonnosmaista kuvaa. Viimeistellyt kuvat vaativat suunnittelijalta enemmän työtä ja eivät sisälly tarjoamaani ”peruspakettiin”.

Esimerkki huonekortista.

Esimerkki huonekortista.

Seinäprojekti.

Seinäprojekti.

Huonekortit ja seinäprojektiot

Jokaisesta tilasta laaditaan huonekortit, jotka toimivat ostos-/hankintalistana. Useimmiten asiakas itse hoitaa tuotteiden tilaukset sekä mahdolliset tarjouspyynnöt, mutta mieluusti lisäveloituksesta teen tämän osuuden työstä myös asiakkaan puolesta.

Seinäprojektiot tehdään tarvittavista seinistä, jotta mitoitukset sekä materiaalien rajapinnat tulevat hyvin esiin. Tällöin myös rakentajien työ helpottuu, kun kalusteille on määrätty korkeudet ja etäisyydet.

Kylpyhuoneen pohjapiirros.

Kylpyhuoneen pohjapiirros.

Pohjapiirros

Jokaisesta kohteesta laaditaan myös (mittakaavassa) pohjapiirros, johon määritellään muun muassa lattiamateriaalien rajapinnat ja kalusteiden sijainnit. Pohjapiirroksia voi asiakkaan tarpeista poiketen olla erilaisia – kiintokalustesuunnitelma, irtokalustesuunnitelma, valaisinpistesuunnitelma tai materiaalisuunnitelma ilman kalusteita. Kartoituskäynnillä selvitetty suunnitelman laajuus siis määrittelee hyvin paljon dokumenttien lukumäärää ja lopullisen suunnitelman sisältöä.

Lisäksi suunnitelma voi sisältää valmistajien tuotekortteja, tarjouksia ja kalustetoimittajan tarkennettuja mittapiirroksia sekä työohjeita. Piirrosten ja ohjeiden lisäksi suunnitelma sisältää materiaaleihin tutustumista ja mahdollisia materiaalinäytteitä.

Suunnittelun hinnoittelu herättää varmasti myös paljon kysymyksiä, joten lupaan palata tähän hieman perusteellisemmin täällä blogin puolella.

-Maru