Kuinka paljon sisustussuunnittelu maksaa?

 

Sisustussuunnittelun hinta herättää usein kysymyksiä ja se onkin usein asia, jota mahdollinen asiakas kysyy ensimmäisten tietojen joukossa. Myönnän vastanneeni useimmiten ympäripyöreästi, sillä vastaaminen on erittäin hankalaa, jos en ole nähnyt kohdetta.

Päätin avata tähän tekstiin suunnittelutyön summittaisia hintoja, esimerkkejä töistä ja niiden kustannuksista. Kannattaa tutustua myös aiempaan tekstiini, jossa kerron suunnitelman sisällöstä, eli mitä sillä rahalla oikein saa? Pidätän oikeudet hintojen muutoksiin.

Tätä teksti kirjoittaessa huomasin, kuinka vaikea hintoja on avata teille nähtäväksi. Se ei suinkaan johdu siitä, että rahasta olisi vaikea puhua, vaan suunnittelutyöt ovat kodeista riippuen niin erilaisia. Kun kohteet ovat erilaisia, niin ovat myös hinnat.

Dokumentteja sisältävien suunnittelutöiden hinta on aina alkaen 500€.

blogipostaus2.4.jpg
blogipostaus2.2.jpg

Hintahaitari töiden ja suunnittelijoiden välillä on suuri

Suunnittelijoiden hintahaitari on suuri riippuen siitä, että onko sisustussuunnittelija nimekäs vai vasta aloittava. Yleensä tuntityön hintahaitari on viidestäkympistä yli sataan euroon. Oma tuntihintani on 75€/h.

Teen työstä tarjouksen aina tarjouskäynnin yhteydessä, jolloin yllätyksiä ei asiakkaalle suunnittelutyön suhteen pääse syntymään. Ilmoitan asiakkaalle aina erikseen, jos joku toive ei sisällykkään annettuun tarjoukseen. Tällaisia tapauksia saattaa olla esimerkiksi suunnitelman muuttaminen tai lisätyöt. Avaan tarjoukseen aina tarkasti, että mitä työ sisältää, jolloin työn rajapinnat ovat mahdollisimman selkeitä niin minulle kuin myös asiakkaalle. Käytän tarjousta työn viimeistelyvaiheessa omana muistilistana, jotta varmasti muistan koota dokumenttiin ne osa-alueet josta asiakkaan kanssa on sovittu.

Asiakas voi myös antaa ennen työn alettua suunnittelijalle varatun budjetin, jolloin suunnittelija voi määritellä, että mihin kannattaa suunnittelussa panostaa ja mitä kyseisellä summalla saa.

Esimerkki 1. / Konsultaatio 2h

Kahden tunnin konsultaatio on yksi suositummista tuotteistani ja ehdottomasti rahan väärti! Kahden tunnin konsultaatio sisältää asiakkaan kotona tai vaikka huonekalukaupassa käytävää konsultoivaa suunnittelua, mikä ei kuitenkaan sisällä jälkikäteen toimitettuja dokumentteja. Asiakas kirjoittaa itse ylös läpi käydyt kohdat, mahdolliset maalisävyt, tapetit, huonekalut ja muut esille nousevat asiat.

Tyypillisesti konsultaatiokäynnit sisältävät kodin pienten ongelmakohtien ratkomista, huonekalujen siirtelyä, maalisävyjen valintoja tai ihan konkreettisia huonekaluvalintoja. Kahdessa tunnissa ehtii tekemään paljon, sillä tänä aikana asiakkaalla on mahdollisuus ottaa ilo irti suunnittelijan ammattitaidosta ja osaamisesta.

Kahden tunnin konsultaation hinta on 250€.

blogipostaus2.3.jpg

Esimerkki 2. / Kodin pintamateriaali- ja värisuunnittelu

Kodin pintamateriaali- ja värisuunnittelu kustantaa n. 150m2 kokoiseen kotiin toiveista riippuen n. 1 500€. Pintamateriaali- ja värisuunnittelu sisältää kaikki kodin pintamateriaalit (laatat, lattiat, kattomateriaalit, listat, maalit, tapetit..) sekä kodin kokonaisvaltaisen väri- ja materiaalimaailman.

Suunnitelma sisältää jokaisesta tilasta seinäkohtaiset kuvat materiaalimuutosten rajapinnoista, pohjapiirrokset, 3D luonnoksen suunnittelijan tai asiakkaan valitsemasta kohteesta, huonekortit, hankintapaikat ja tarvittavat työohjeet.

Esimerkki 3. Omakotitalon kokonaisvaltainen suunnittelu

Kodin kokonaisvaltainen suunnittelu sisältää kaiken: pintamateriaalisuunnittelun, värisuunittelun, valaistussuunnittelun sekä irto- ja kiintokalustesuunnittelun. Suunnitelma sisältää jokaisesta tilasta seinäkohtaiset kuvat, pohjapiirrokset (tarvittavat purkukuvat), 3D luonnokset, huonekortit, irto-/kiintokalustekuvat sekä hankintapaikat ja tarvittavat työohjeet.

Omakotitalon kokonaisvaltaisen suunnittelun hinta (omakotitalo n. 150m2) on noin 4500€.

Esimerkki 4. Kodin pieni ehostus

Asiakas haluaa uusia omakotitalon muutaman tilan tekstiilit (verhot, matot, tyynyt) sekä irtokalusteet ja uusia esimerkiksi lattiaa. Toiveena olisi myös tehostaa seinäpintoja muutamilla tapetti-/maaliseinillä.

Kodin ehostuksen hinta n. 1000€. Suunnitelma sisältää pohjapiirroksen kalusteiden sijoittelusta, maalattavien seinien sijainnit ja sävyt sekä luettelon tekstiileistä, hankintapaikat yms.

Esimerkki 5. Kylpyhuoneen/saunan kokonaisvaltainen remontti-/sisustussuunnittelu

Kylpyhuoneen suunnittelu sisältää materiaali-, valaistus- ja kalustessuunnittelun, laudemallin määrittelyn, 3D luonnokset, pohjapiirrokset, seinäkohtaiset kuvat materiaalien rajapinnoista sekä kalusteiden sijainnista ja tarvittavat työohjeet tekijälle.

Kylpyhuoneen remonttisuunnittelu 1300€

Esimerkki 6. Toimiston kokonaisvaltainen suunnittelu

Sisältää noin 400m2 kokoisen toimiston kokonaisvaltaisen sisustussuunnittelun mm. pintamateriaalit, värit, valaistus, irto- ja kiintokalusteet, 3D luonnokset ja tarvittavat työohjeet. Toimistokokonaisuuden suunnittelu noin 3000€

honkakontti2.jpg

Tarkkaa hintaa on mahdoton antaa näkemättä kohdetta

Kaikki tässä luetellut kohteet ovat arvioita ja tarkkaa kustannusarviota on mahdoton antaa näkemättä kohdetta ja kuulematta asiakkaan toiveita. Tarjouksen lopulliseen summaan vaikuttaa paljon asiakkaan toiveet – esimerkiksi halutaanko tuotteet niin sanotusti perusvalikoimasta, vai etsitäänkö erikoisempaa vaikka suomen rajojen ulkopuolelta.

Kohteen näkemällä sisustussuunnittelija pystyy myös rajaamaan suunnittelun rajapinnat ja sen, jos jonkin tilan käytettävyyttä ja ilmettä voitaisiin parantaa pienemmällä suunnittelulla.

Teen myös suunnittelua niin sanottuna ”avaimet käteen” ratkaisuna, jolloin myös hankin tuotteet ja toimitan paikan päälle. Tuotteiden hankinta laskutetaan asiakkaalta aina tuntimääräisesti, sillä hankintaan käytettyä aikaa on miltei mahdoton arvioida etukäteen.

Suunnitteluun panostaminen kannattaa

Suunnittelijaan kuluva summa on etenkin suuremmissa rakennus-/remontointiprojekteissa pienehkö kuluerä ja suunnittelija pysty harkituilla valinnoilla pitämään esimerkiksi materiaalibudjetin kurissa: panostaa oikeissa paikoissa valintoihin ja tarvittaessa pihistää toisaalla.

Suunnittelija harkitsee materiaali- ja kalustevalinnat juuri teille ja tällöin myös hutiostoilta vältytään. Usein remontti- ja rakennusprojekteissa tulee kiire ja se valitettavan usein näkyy lopputuloksessa.


Mieluusti vastailen teidän kysymyksiin liittyen suunnittelun kustannuksiin ja muistattehan, että tarjouskäynti ei velvoita ostamaan suunnitelmaa ja on asiakkaalle maksuton.