Coworking tilan suunnittelu / Crazy Town JKL

 

Tällä viikolla sain valmiiksi lähes vuoden kestäneen suunnitteluprojektin, kun Jyväskylän keskustaan avautui Crazy Town -yhteisön coworking tilat vanhan Anttilan tiloihin. Suunnittelun alla oli noin 2000m2; 8 neuvottelutilaa, noin 45 toimistohuonetta ja runsaasti paikkoja kohtaamisille.

Crazy Town on asiantuntijoiden ja tiimien yhteisö, josta yritykset voivat vuokrata oman työhuoneen tai liikkuvalle työlle kevyemmän, nimen mukaisesti liikkuvan työpisteen. Oma toimisto on sijainnut Crazy Townilla vuoden 2016 syyskuusta, joten oli luontevaa hypätä mukaan suunnittelemaan uusia tiloja rohkeille yrittäjille ja heidän tiimeilleen.

Missioni suunnittelijana on luoda tiloihin lempipaikkoja. Sellaisia tiloja, joihin hakeutuu ajasta ja vuodesta toiseen. Olen äärimmäisen kiinnostunut tilojen vaikutuksesta meihin ja pohtimaan miksi viihdymme juuri tietynlaisissa ympäristöissä. Millaisissa tiloissa haluamme todella työskennellä?

Graafikko Jaakko Mehtälä suunnitteli yhteen taukotilaan tapetin, jonka värit valikoitui suunnitelmien mukaan. Timpermannit valmisti tiloihin suunnittelemani mittatilauskalusteet, kuten tämän vanerisen penkin, josta voi ihailla kauppakadun vilskettä.

Graafikko Jaakko Mehtälä suunnitteli yhteen taukotilaan tapetin, jonka värit valikoitui suunnitelmien mukaan. Timpermannit valmisti tiloihin suunnittelemani mittatilauskalusteet, kuten tämän vanerisen penkin, josta voi ihailla kauppakadun vilskettä.

Otto Hiljander piipahti ja teki sisääntuloon näyttävän graffitin.

Otto Hiljander piipahti ja teki sisääntuloon näyttävän graffitin.

Suunnittelin tiloihin yhteistyössä Fennian ja Elon kanssa hyvinvointipisteen. Tilan, jossa voi hakeutua pois työn ääreltä - vapauttaa tunnelmaa kepeällä jumpalla tai herättelemällä itsensä uuteen työpäivään kirkasvalolampun ja musiikin äärellä.

Suunnittelin tiloihin yhteistyössä Fennian ja Elon kanssa hyvinvointipisteen. Tilan, jossa voi hakeutua pois työn ääreltä - vapauttaa tunnelmaa kepeällä jumpalla tai herättelemällä itsensä uuteen työpäivään kirkasvalolampun ja musiikin äärellä.

Suunnittelun lähtökohta oli luoda toimivia tiloja, jotka palvelisi mahdollisimman hyvin eri alojen yrityksiä ja heidän tarpeitaan. Suunnitelmien luonnosvaiheessa ryhdyin luomaan erilaisia tunnelmia joiden ympärille ryhdyin rakentamaan kalustusta ja värimaailmaa. Crazy Townin tiimi oli aktiivisesti mukana tilojen suunnittelussa ja toiminnallisuuden rakentamisessa ja omaksi hommaksi jäi kokata liemi kuntoon ja lisätä mukaan omat mausteet.

Toimitusjohtaja Mikko Markkanen oli tehnyt hyvää pohjatyötä pohjapiirroksen ja tilajärjestelyn suhteen jo ennen kun aloitin mukana projektissa. Yhdessä arkkitehtitoimiston kanssa viilasimme vielä huonejärjestykset nykyiselleen ja uskon, että tila tulee palvelemaan erittäin hyvin yrittäjiä, heidän tiimejään ja asiakkaita.

Korkea, bulevardiksi kutsuttu tila katettiin osittain puutarhamaisilla pergola -ratkaisuilla ja niihin sisustettiin viihtyisiä oleskelu- ja työpisteitä.

Korkea, bulevardiksi kutsuttu tila katettiin osittain puutarhamaisilla pergola -ratkaisuilla ja niihin sisustettiin viihtyisiä oleskelu- ja työpisteitä.

Tapahtuma-alue Torilla on tilaa 100 hengen tilaisuuksiin. Kun tilassa ei ole tapahtumia, voi jäsenet työskennellä torilla.

Tapahtuma-alue Torilla on tilaa 100 hengen tilaisuuksiin. Kun tilassa ei ole tapahtumia, voi jäsenet työskennellä torilla.

PC075453.jpg

Luova työympäristö

Tilan vaikutus meidän hyvinvointiin on merkittävässä roolissa, kun puhutaan myös työn tuottavuudesta. Luova ympäristö lisää luovuutta ja luovalle ympäristölle ominaista on myös vaihtaa välillä maisemaa ja poistua toimistosta.

Tilan suunnittelun yksi merkittävä osa oli se, että yleisten tilojen spoteista tehdään niin mukavia ja houkuttelevia, että oman huoneen vuokranneet toisinaan poistuvat omalta vakiintuneelta työpisteeltään tekemään työtä myös muualle - tällöin mahdollisestaan myös eri toimijoiden kohtaamiset, joka on Crazy Townin kaltaisessa yhteisössä keskiössä. Tiloja ei siis vain kalustettu ja väritetty, vaan tunnelmia ja työn järjestystä on mietitty vuoden aikana paljon.

Tilasuunnittelulla voidaan vaikuttaa päivittäisen arjen toimintoihin ja pitämään yllä elinikäistä oppimisprosessia, sillä parhaat ajatukset ja ideat syntyvät useimmiten toisen sparrauksessa. Jokainen meistä kaipaa epämuodollisia tiloja myös työpaikalla ja on turha odottaa innovatiivista otetta työhön, jos työpisteet ovat liian formaalit.

Kun tilasuunnittelulla luodaan optimaaliset puitteet kohtaamisille ja rohkealla sisustuksella luodaan halutunlainen ilmapiiri, niin tiloihin myös hakeutuu rohkeaa ja innovatiivista väkeä. Oiva pohja uusille innovaatioille!

Toimistohuoneiden värimaailma pidettiin neutraalina ja rauhallisena. Akustiikkaan ja valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota - kokolattiamatto pitää äänimaailman pehmeänä ja valaistuksessa työhuoneissa on myös himmennysmahdollisuus.

Toimistohuoneiden värimaailma pidettiin neutraalina ja rauhallisena. Akustiikkaan ja valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota - kokolattiamatto pitää äänimaailman pehmeänä ja valaistuksessa työhuoneissa on myös himmennysmahdollisuus.

Deskme -järjestelmän laatima pohjapiirros tiloista.

Deskme -järjestelmän laatima pohjapiirros tiloista.

Neuvotteluhuone karnevaaliin halusin tuoda väri-iloittelua. Moni asiantuntija ehti ensimmäisten päivien aikana ilmoittaa tilan omaksi suosikikseen.

Neuvotteluhuone karnevaaliin halusin tuoda väri-iloittelua. Moni asiantuntija ehti ensimmäisten päivien aikana ilmoittaa tilan omaksi suosikikseen.

Neuvottelutiloja löytyy myös rauhallisella värimaailmalla.

Neuvottelutiloja löytyy myös rauhallisella värimaailmalla.

Tilan keskellä sijaitsee bulevardi, jonka kattoikkunat kohoavat noin 20metrin korkeuteen. Korkeassa tilassa sijaitsevia oleskeluspotteja suljettiin myös ylhäältä päin, jotta tiloista tulisi miellyttävän pesämäisiä.

Tilan keskellä sijaitsee bulevardi, jonka kattoikkunat kohoavat noin 20metrin korkeuteen. Korkeassa tilassa sijaitsevia oleskeluspotteja suljettiin myös ylhäältä päin, jotta tiloista tulisi miellyttävän pesämäisiä.

Jännityksellä jään seuraamaan, kuinka tilat otetaan haltuun ja miten suunnitelma tulee elämään käyttäjien näpeissä. Kun perusasiat ovat kunnossa, kuten lämmin vesi, ergonomia, perusturvallisuus ja valaistus, jää tämän jälkeen tilaa myös ilahduttaville asioille ympäristössä.

On tutkittu, että suunnittelulla voimme lisätä yhteisöllisyyttä ja vähentää esimerkiksi rikollisuutta. Kun tila koetaan omaksi ja viihtyisäksi, emme halua myöskään tärvellä sitä. Tiloilla on meihin parhaimmillaan voimaannuttava vaikutus.

Uskon vahvasti, että näissä tiloissa tullaan voimaan hyvin ja yritykset työntekijöineen tulevat saamaan lisäpontta omaan tekemiseen. Oli hienoa olla mukana tässä projektissa, joka taatusti osoittautuu hyvin keskeiseksi yritysmaailman kentäksi täällä Jyväskylässä.

Tutustu lisää Crazy Towniin täällä.